Full-time servant of Allah

{ home message past theme Facebook Blogger }

a b o u t
Full-time servant of Allah. Live for Allah. I'm try my best to become a better muslim.
Wan Rasyiqah. 18 years old.
"

Orang kata, life ni susah.

Well dalam dunia ni, benda apa yang mudah? Zaman sekarang, nak bernafas pun susah! Kiri kanan bau asap rokok. Itu belum campur sisa buangan sampai yang tak reti nak masukkan dalam tong sampah. Tambah dengan aroma lontong Cik Senah belakang rumah. Peh mengancam.


Hidup ni kalau kita nak ambil jalan mudah, kalau kita asyik-asyik nak lalu shortcut, sebenarnya itulah jalan yang jauh.

Sedangkan jalan pintas sebenar, adalah jalan penuh ujian.

See, sifir hidup ni cuma dua.


Dunia penjara, akhirat bahagia.

Atau.

Dunia syurga, akhirat binasa.


Kita boleh make out pilihan kita dari sekarang.


Jadi setiap kesakitan. Setiap pedih kita kat dunia sebenarnya tak lama. Sedangkan dalam satu hadis Rasulullah, diriwayatkan oleh Ahmad, Muslim dan At Tirmidzi dari Abu Hurairah RA,

"Dunia adalah penjara bagi orang beriman,
dan syurga bagi orang kafir.”

"
-  This is life, Budak Tomato.  (via bawahlangit)
" Aku susah nak sayang orang. Aku susah nak move on. Semua perlu masa yang lama. Tapi bila dah sayang, aku akan sayang gila. "
- Mato. (via bawahlangit)
" Kita bertemu bukan sebab kebetulan. Tapi Allah dah rancangkan. "
- Mato. (via bawahlangit)
" Berpisah di dunia, bertemu di syurga. "
- Mato. (via bawahlangit)
"

"Kenapa payah sangat nak move on ni?"


“Simple. Belum redha.”

"
- bawahlangit. (via bawahlangit)
" Kita datang untuk pergi. Dunia bukan tempat tinggal. Tapi tempat meninggal "
- (via kurniawangunadi)

(Source: amasyrah)

" Bila Allah dah tetapkan sesuatu untuk kita, Allah takkan bagi pada yang lain. Yakinlah. "
- bawahlangit. (via bawahlangit)
" Kalau patah hati akan buat kita saling membenci, kenapa Allah benarkan cinta hadir dalam hati?
Bencilah, tapi bukan benci orang lain.
Bencilah kepada diri sendiri yang meletakkan takdir pada impian, bukan pada Tuhan.. "
" Aku pernah meminatinya .
Tapi,
.
Kini aku dah berubah
.
Namun,
.
Aku masih sayangkan dia
.
Ya Allah , Kau Tahu
.
Hati ini terikat suka akan keindahan seorang insan ciptaanMu
.
Tapi aku takut,
.
Cinta yang belum waktunya menjadi penghalangku mencium syurgaMu
.
Berikan aku kekuatan menjaga cinta ini
.
Sampai tiba waktunya,
.
Andai engkau pun mempertemukan aku denganya kelak
.
Berikan aku kekuatan melupakannya sejenak
.
Bukan kerana aku tak mencintainya
.
Justeru kerana aku sangat mencintainya
.
Aamiin "
-

(via gadistudunglabuh)

Indeed. 😊

(via inbecomingagreatmuslimah)